poniedziałek, 26 marca 2018

KOKOSOWY MAZUREK Z MALINAMI.

Nie wiem jakim cudem, ale do Wielkanocy został tylko tydzień. Jak co roku miałam wiele planów, które niestety zweryfikowało życie, a dokładnie choróbska chłopaków i zawodowe projekty. Ale tak bardzo źle nie jest i mam dla Was kilka świątecznych przepisów, z których mam nadzieje że skorzystacie. Na pierwszy ogień idzie kokosowy mazurek. Od razu zaznaczam że nie wychodzi zbyt słodki, ale właśnie takie mazurki smakują nam najbardziej. Jeśli wolicie słodszą wersję, dodajcie do wszystkich elementów po prostu więcej cukru.


KOKOSOWY MAZUREK Z MALINAMI
forma o wymiarach 23x23 cm

KOKOSOWY SPÓD
180 g wiórków kokosowych
90 g oleju kokosowego
40 g cukru kokosowego (można użyć innego)
130 g mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4-6 łyżek śmietanki kokosowej

KOKOSOWY BUDYŃ
puszka mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemiaczanej
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

dżem malinowy
płatki kokosowe
maliny liofilizowane

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Olej razem z cukrem kokosowym umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić wiórki kokosowe, mąkę pszenną oraz ekstrakt waniliowy. Dolać przestygniętą mieszaninę oleju z cukrem i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie dodać odpowiednią ilość śmietanki kokosowej, ciasto powinno mieć konsystencję kruche ciasta. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę do pieczenia, ponakłuwać go widelcem i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż spód się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W garnku umieścić połowę mleka oraz cukier i zagotować. W misce wymieszać resztę mleka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt. Gdy mleko się zagotuje dodać mieszaninę z mąką. Mieszać całość energicznie aż zgęstnieje. Masa powinna być dość zwarta, aby trzymać się na mazurku, gdyby była za gęsta dodać więcej mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Na spodzie rozsmarować warstwę dżemu malinowego, na nią wyłożyć budyń kokosowy, następnie wierzch udekorować płatkami kokosowymi oraz malinami. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP