niedziela, 19 lutego 2017

SERNIK MANGO NA KOKOSOWYM SPODZIE.

Wspomniałam już ostatnio, że ciągle myślę o wiórkach kokosowych ? Do tych wiórków dołączyła myśl o serniku mango i tak oto powstało to cudo. Pysznie smakujący, nie za słodki sernik o pięknym słonecznym kolorze, który rozświetli Wam te jeszcze skąpane w szaroburości dni. Czy możne chcieć czegoś więcej ? No tak w sumie można chcieć już wiosny i więcej słońca, ale to mam nadzieje że już nie długo.



SERNIK MANGO NA KOKOSOWYM SPODZIE
tortownica o średnicy 20 cm

KOKOSOWY SPÓD
50 g masła
130 g wiórków kokosowych
2 białka
90 g drobnego cukru

MASA SEROWA
250 g sera mascarpone
600 g twarogu na serniki
100 g drobnego cukru
300 g pulpy mango z puszki lub zmiksowanego, bardzo dojrzałego mango
2 żółtka
1 jajko
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

GALARETKA MANGO
250 g pulpy mango
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka żelatyny

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wmieszać w masę wiórki kokosowe oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło. Wymieszać delikatnie po czym masę rozłożyć w tortownicy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku.
W misce miksera umieścić sery, cukier oraz pulpę z mango. Całość mieszać płaskim mieszadłem. Gdy składniki się połączą wrzucać do środka pojedynczo żółtka i jajko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszaną masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 60 minut. Studzić około 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na blat. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin.
Część pulpy z mango podgrzać, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Do masy dolać resztę mango po czym całość umieścić na górze sernika. Podobnie przygotować masę jogurtową, którą następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jej pomocą na masie mango zrobić równoległe cienkie linie. Prostopadle do linii jogurtowych za pomocą wykałaczki wykonać naprzemiennie linie góra/dół, dół/góra. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!!!





13 komentarzy:

  1. Wspanialy sernik! I jaki przecudny wzorek...podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chodzi za mną taki serniczek! Do tego tak pięknie udekorowany, poczęstujesz?;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest piękny! I taki słoneczny - już sam kolor dodaje energii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ania mam dokładnie taki sam sernik w lodówce haha

    OdpowiedzUsuń
  5. Is beautiful! and so sunny - the color itself adds energy :) Thanks for your sharing.

    ดูหนัง

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ten sernik na święta (był królem deserów), jest przepyszny, kremowy, nie za słodki, z wyczuwalną nutą mango no i ten szlaczek jogurtowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy 1,5 ŁYŻECZKI mąki ziemniaczanej to nie będzie za mało, żeby związać sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ten widoczny na zdjęciu jest z tych proporcji.
      Pozdrawiam
      Ania

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP