czwartek, 30 czerwca 2016

KEFTA MKAOUARA.

Dzisiaj szybko i na temat, bo czas dzisiaj ma jakiś przyśpieszony przebieg i uciekł mi przez palce. A więc mam dla Was przepis z kuchni marokańskiej, który bardzo przypomina mi shakshukę, lecz w środku kryje się niespodzianka w postaci małych klopsów. Bardzo sycące i pożywne danie. Przygotowałam je w ramach wspólnego gotowania razem z MARTYNOSIĄ.



KEFTA MKAOUARA
3 porcje

PULPETY
500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
1 mała cebula
1 łyżeczka płatków chilii
2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka nasion kuminu
sól
pieprz
1 łyżka oleju do smażenia

SOS
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta cukru
sól
pieprz

3 jajka

Mięso wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, roztartymi w moździerzu przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Z masy ulepić klopsiki trochę większe od orzecha. Ulepione klopsiki obsmażyć z każdej strony i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulą i smażyć chwilę. Następnie dorzucić roztarte w moździerzu kolendrę, kumin oraz płatki chili. Smażyć aż cebula się zeszkli a przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć. Następnie dodać rozdrobiony ząbek czosnku a gdy się podsmażyć, wlać pomidory z puszki. Do sosu dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i redukować około 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Na patelnie dorzucić przygotowane wcześniej pulpety, wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość wstawić do piekarnika na około 10 minut po czym wbić sos jajka i ponownie zapiekać około 10 minut. Jajka powinny być ścięte lecz mieć płynne żółtko. Podawać z bulgurem lub pieczywem.
SMACZNEGO!!!



Przepis ten dodaję do VI FESTIWALU KUCHNI ARABSKIEJ






7 komentarzy:

  1. Jeju! Chcę, teraz, zaraz! Nie na darmo takie zdjęcia nazywa się "pornfood", to jest wprost niemoralne :D. Cudo, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie widzieć tak oryginalne pozycje na polskich stołach :)
    Z pewnością wypróbuję, bo już mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Magdo że Ci ten przepis wpadł w oko ;)

      Usuń
  3. Super danie. Ja Ci proponuję iść do jakiegoś MasterChefa, czy Hell's Kitchen, bo jeśli chodzi o gotowanie, to jesteś niesamowita! Udanych wakacji! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maks dziękuje Ci bardzo :) Bardzo miło mi się zrobiło :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie dania, są bardzo sycące i pełne smaku;))

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP