wtorek, 15 września 2015

CHLEBKI NAAN.

Dzisiaj mam dla Was przepis na idealne chlebki naan. Jakoś wcześniej nie mogłam się zabrać za ich zrobienie, chociaż tak naprawdę są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają posiadania piekarnika. Wystarczy patelnia i to nawet nie grillowa. Chlebki są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju curry TAKIEGOTAKIEGO lub TAKIEGO. Sprawdzą się także jako dodatek do zup lub dań jednogarnkowych. 


CHLEBKI NAAN
8 sztuk

150 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
20 g drobnego cukru
1 jajko
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła

opcjonalnie czarnuszka, kolendra, czosnek

Masło rozpuścić w rondlu i odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać razem drożdże oraz letnią wodę. Odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. W misce miksera umieścić mąkę, sól, cukier, jajko, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce na około 1 1/2-2 godziny. Gdy ciasto porządnie wyrośnie podwajając swoją objętość wyjąć je na blat, podzielić na 8 części. Patelnie grillową porządnie rozgrzać. Części ciasta rozwałkowywać i układać na rozgrzanej patelnie. Smażyć z każdej strony uważając aby chlebki za bardzo się nie przypaliły. Usmażone i wystudzone chlebki można zamrażać.
SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. bardzo lubię :) nawet bez curry, same w sobie z przypieczonymi wzorkami są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie :) Z początku pomyślałem, że to grillowana pita :D
    Pozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. I do tego jakieś pyszne curry na mleczku kokosowym! Pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę upiec w piekarniku? Jakieś 170 stopni będzie ok?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP