wtorek, 28 kwietnia 2015

CLAFOUTIS ZE SZPARAGAMI.

Zielenią się już na sklepowych półkach. W tym roku mam co do nich duże plany. Oczywiście zaczynam od zajadania się nimi w najczystszej formie czyli ugotowane i polane masłem z bułka tartą. A w następnej kolejności robię to clafoutis. Pyszne połączenie zielonego groszku ze szparagami z dodatkiem sera. W sam raz na dzisiejszy obiad.




CLAFOUTIS ZE SZPARAGAMI
4 porcje

1 pęczek szparagów
100 g zielonego groszku
100 g masła+1 łyżka do wysmarowania formy
3 jajka
110 g żółtego sera np. Cheddara +garść do posypania wierzchu
110 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ostrej papryki

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Pozostałą część masła rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce po czym pod skosem posiekać na mniejsze kawałki. W misce odważyć mąkę, wbić jajka, wlać mleko oraz przestudzone masło. Z całości wyrobić rzadkie ciasto po czym dorzucić do niego starty na grubych oczkach ser a następnie całość doprawić solą i ostrą papryką. Na dnie naczynia ułożyć większość warzyw zostawiając trochę na dekorację wierzchu. Całość zalać ciastem układając na górze resztę warzyw i posypując wierzch ciasta startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 35 minut uważając aby wierzch się nie spalił.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Cudownie lekkie, wiosenno-zielone danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :) Nigdy nie słyszałam o clafoutis wytrawnym, a tu taka wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego cuda, ale szparagi uwielbiam.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP